Výroba dai pre ishi. Tepličky 2007

Categories suiseki

Tibor Opat v 13.08.2007, publikované na Bonsai-Dnes

Prikladám postup výroby dai.

Padlo rozhodnutie, dai vyrobim z orechoveho dreva.

Osadzanie Ishi do dreva, pomocou kopiraku.

Tibor: No a skoro som zabudol na odpoved Misovi Bernatovi. Co sa tyka obtisknutia spodnej strany ishi cez kopirak na drevo,tazko to vysvetlit jednou fotkou. Ide totiz o to,ze kopirak polozis stranou ktora pise na drevo,pritlacis ishi,potom ho odlozis aj s kopirakom a na dreve ostanu prve otlacky. Ti odstranis rezbarskymi dlatkami. Znova prilozis kopirak, polozis Ishi, pritlacis, znova vsetko odlozis, odoberes dlatkami… Toto opakujes cca 100krat, 500krat, 1000krat… az si spokojny s osadenim Ishi v dreve. Podla velkosti a zlozitosti podstavca Ishi.

Osadeny Ishi v orechovom dreve.
Vidime lozko pre Ishi.
Bol urceny tvar daizy a nasledne vypilovany.
Nozicky dostavaju jasne kontury.
Po hrubom opracovani rasplickami dostava dai zakladny tvar.
Po jemnom opracovani pomocou smirglov ma dai konecnu podobu.
Kedze je Ishi tmavej farby a dai by mala byt o odtien tmavsia, morim drevo do odtienu teak. Hotovo.

P. Syrový: Opravdu krasna prace a krasne zpracovana.

Mas tam fotku i ze shora ? A jeste kontrolni otazka jak dlopuho jsi se o kamen staral a je to lesk jen od prirody nebo jsi mu pomohl a jak?

Tibor: Vek Ishi – nejde tu o geologicky vek, ale o opticky dojem dlhovekej starostlivosti – yoseki. Povrch tychto Ishi, zvraskavenie a zilnatost, je dany prirodou tak, ako je to vidiet z obrazkov. Samozrejme takto vycisteny Ishi v prirode nenajdeme. Trochu mi to pripomina liguracky, aj tie sa hladaju v zemi. Po najdeni su sive, popolave – Palombina. Presne ako tieto z Teplicky. Tamtie sa cistia ocelovym kotucom na vrtacke, Ishi z Teplicky dame na tri dni do vedra s vodou, potom vydrhneme silonovym kartacom a zahyby, vymlete casti – Hadame sa daju docistit slabou HCl. Samozrejme, ak sa jedna o Ishi s obsahom vapenca. Avsak konecnu patinu Ishi dosiahneme iba dlhorocnym procesom yoseki – trenim v dlaniach, alebo kusom latky.