Ishi z rieky Váh

Categories suiseki
Tibor Opat 5.09.2007, publikované na Bonsai-Dnes
Dnes by som Vam chcel ukazat kamen, kery som nasol v rieke Vah a vyrobu dai pre tento Ishi. Kamen neni nicim vynimocny. Je to ale pekny priklad Toyama-ishi, hora-kamen. Kamen je velmi tvrdy, pravdepodobne kremen, hnedo-cervenej farby. Vidime horu v dalke, kera na pravej strane prikro klesa a potom pozvolna do udolia. Na lavej strane hora od vrcholu pomaly, plynulo klesa … A tu nastava problem, kery musime vyriesit. Ishi na lavej strane chyba ta cast kera by pekne zbiehala do udolia. Je to opacny pripad ako ked nam na kameni volaco vystava, na podstave a stojime pred problemom, rezat-nerezat. Takze, v tomto pripade nam cast kamena chyba. Retusovanie chybajucich casti kamena je vyhradne vecou vyrobcu dai. Ak by robilo dai pre tento ishi 10-slovom desat-inych vyrobcov dai, vzdy vznikne ina dai. Kazdy vyrobca dai by problem riesil asi inak. Priznam sa, tento jednoduchy Ishi my dal poradne zabrat. Ale potom som si spomenul na to, co je vlastne ulohou dai. Samozrejme, tu netreba vymyslat volaco, co pred nami bolo davno vymyslene. Dovolim si cituvat ozajstnych majstrov ,,Ulohou Dai je kamen vhodne doplnit, podtrhnut jeho jednoduchost, dodatocne zvyraznit jeho charakter, ale naopak vyrazny kamen pritlmit, alebo, ak je to treba, upravit jeho tvar. Pozorne si precitajte posledne tri slova v predchadzajucej vete .,Upravit jeho tvar,,. No a o toto sa tu teraz spolocne pokusime.
Esce k obrazku c.5 – vyroba noziciek. Vsimnite si, aky velky priestor si nechavam. V konecnej podobe su nozicky asi jedna desatina z toho co tu vidime. Cize mam moznost s nozickou manipuluvat, posuvat ju tak jak sa situacia vyvine. Budem sa snazit dodat fotky hotovej dai ze spodku, na porovnani a pohlad z helikopteri.
Ale vlastne som zabudol na to najdolezitejse,kvoli comu som tento prispevek posilal. A to je retusovanie chybajucej casti kamena. To co priroda v tomto pripade zabudla dokoncit a to je lava strana Ishi kde svah nepokracuje idealne az do doliny, je nahradene masou dreva. Samozrejme, nukali sa aj ine riesenia, ale ja som sa rozhodol takto. Ruku na srdco, kto z nas je dokonali. Samozrejme ta cast kera kamen doplnuje neni dolepena, dai je z jedneho kusa dreva. A ci ryha alebo nie, opakujem, myslim, ze som to tu uz pisal, ak bude robit dai pre tento Ishi 10-slovom desat vyrobcov dai, vznikne desat roznych dai. Vzdy je to subjektivny pohlad vyrobcu. Vsimni si obr.c.10. Tam je dai bez ryhy a mne sa to zdalo moc masicne, prave ta ryha to ciastocne odlahcila. Ale opakujem, zas je to iba moj subjektyvny nazor.